מומחה לכירורגית  כלי דם
      מחלות כלי דם חסימתיות  |  הטיפול השמרני  |  לייט פיט  |  פלייט פיט  |  לימפה פרס  |        לימפאדמה  |  ראיון בערוץ 2  |  קביעת תור  |  


 


 
האם את/ה מעשן ?        
 
סובל/ת מלחץ דם גבוה?       
   
עבר/ת ניתוח לב פתוח?
    
האם במשפחתך היו מקרי 
 חסימות כלי דם ? 
       
   
האם הינך סובל/ת מיתר 
שומנים וכולסטרול בדם?
 
 האם הינך חולה סוכרת?
 

ענית בחיוב על אחת השאלות? 
הינך נמצא בסיכון ! קרא על 
מחלות כלי דם חסימתיות

 
מומחה בכירורגית כלי דם
 

מומחה כלי דם

מחלות כלי דם חסימתיות

 
 
מחלות כלי דם חסימתיות  כיום הן הסיבה העיקרית לתחלואה ומוות. אנו מכירים את המחלה מפגיעות בשריר הלב (אוטם), אירועים מוחיים, חסימות כלי דם בגפיים או בכלי הדם הגדולים בבטן ועוד.
כל חסימה בכלי דם גורמת לאספקת דם לקויה לאיבר אליו מוליך העורק דם  עד חסימה מוחלטת אשר בה נגרם נזק ממשי היכול להגיע עד מצב של נמק.

חסימת כלי דם אינה קורית ביום אחד והינה תהליך ממושך של ארטריוסקלרוזיס בו מצטברים תאים ושומן על דפנות כלי הדם.  בתחילה אין חשים דבר , עם התגבר החסימה חשים בכאב ורק שאיבר המטרה ניזוק, רק אז הכאב הוא עצום וקשה מנשוא.
חסימה יכולה להיות פתאומית כאשר השתחרר קריש דם  (אמבוליה) או חלק מהסתימה שהשתחרר והוא נישא עד למוח או לאיבר אחר.

בכתבה זו אנו מציגים בפניכם את בעיית חסימות  בכלי הדם ההיקפיים כלומר בגפיים הגורמת להפרעה באספקת הדם לגפיים. המחלה פוגעת באחד מתוך עשרים אנשים בגילאי 50. גברים יותר מנשים. בארצות הברית דווח על 8 מיליון חולים. יותר ממחצית החולים סובלים מכאבים, רגליים רדומות וחלשות  אינם חשים לקבל טיפול. אספקת דם לקויה לגפיים תחתונות יכולה להיות ברגל אחת ולעתים בשתיהן. 

בין גורמי הסיכון למחלה זו נמצא את מעל גיל 50 , העישון, חולי סוכרת, בעלי משקל עודף, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וחוסר פעילות גופנית. הליכה דורשת מאמץ מהגפיים לעומת מצב מנוחה. שרירי הרגליים זקוקים בעת ההליכה  לאספקת דם וחמצן יותר מאשר במנוחה. מי שנפגע  במחלה ותהליך חסימה בכלי הדם כבר בעיצומו חש בעת ההליכה בכאב חד, כאב המאלץ אותו לעצור מיד.
כאב זה חולף לאחר מספר דקות עם התחדשות אספקת הדם התקינה,  אז יכול האדם  להמשיך בצעידה למרחק דומה וזאת עד לכאב ולעצירה הבאה.

ככל שהמחלה – החסימה  מתקדמת תופעת הכאב מופיעה לעתים קרובות יותר כאשר מרחק ההליכה מתקצר עד לכאב בעת מנוחה בעת חסימה מוחלטת המתפתחת ללא טיפול נאות לנזק קשה  ברקמת הגפה החל מפצעים עד לנמק.

כיצד מאבחנים את המחלה ?
הבדיקה הפשוטה היא פשוט בדיקת לחץ דם והשוואה בין לחץ הדם בידיים לעומת הרגליים, מתחשבים בגורמי הסיכון שיש למטופל,ואם יש צורך ממשיכים בבדיקות. בדיקת דופלקס אולטראסאונד,MRA  ו CT .

הטיפול במחלה מתבסס על פי מספר גורמים. מצבו הכללי של המטופל,מצב החסימה אם היא חמורה ומסכנת את הגפה או לא? ,לפעמים שינו בהרגלי החיים עוזר להקל על הסימפטומים ומאט את קצב המחלה, לעתים פותחים את החסימות בעזרת תרופות או בלון או משתילים  בתוכו קפיץ - תומכן. בניתוח פותחים את כלי הדם, מנקים אותו מהסתימה שיכולה להיות לאורך העורק עד שזרם הדם מתחדש אל העורק או כאשר לא ניתן מבצעים ניתוחי המעקפים שותלים כלי דם חלופי מעל ומתחת לסתימה כדי להמשיך את אספקת הדם לגפה. אלו נעשים רק כאשר אין כל ברירה אחרת והחסימה מסכנת את הגפה ואו מפריעה קשות  לתפקוד בחיי היום יום. מאחר והניתוח אינו מרפא את המחלה תמיד קיים הסיכוי לחסימה חדשה  וניתוחים חוזרים ונשנים המלווים בסבל.

ברור כי יחד עם כל טיפול המטופל חייב לשנות את הדיאטה שלו ולהפחית בצריכת שומנים, להפסיק לעשן שניהם הרסניים לגבי התקדמות המחלה.
כל הטיפולים האלה הנם נקודתיים, משפרים את זרימת הדם בגפה אך אינם מרפאים את הגורם לחסימות.
כידוע חסימות בכלי הדם נגרמות עקב תהליכים טרשתיים שמקורם בעיקר גנטי אך מופיעים בעיקר בגיל המתקדם.  כמו כן גורמים מסייעים לתהליך הם העישון, כולסטרול גבוה, שומנים בדם, יתר לחץ דם ולכן הטיפול אינו ערובה להעדר חסימות נוספות במקומות אחרים אצל אותו אדם.

גישה חדשה מתפתחת כיום והיא  גישה של טיפול שמרני לחולים הלוקים בחסימות כלי דם בגפיים.
הטיפול השמרני כלומר לא ניתוחי ולא רפואי - יכול להתבצע עם גילוי המחלה או לאחר קיום המחלה ואפילו לאחר ניתוח או טיפול אחר. השיטה מתבססת על פעילות גופנית של הגפיים בעיקר המציעה שיפור באיכות החיים ושמירה על מצב קיים.
קראו אודות הטיפול השמרני 
 


[למעלה]