מומחה לכירורגית  כלי דם
      מחלות כלי דם חסימתיות  |  הטיפול השמרני  |  לייט פיט  |  פלייט פיט  |  לימפה פרס  |        לימפאדמה  |  ראיון בערוץ 2  |  קביעת תור  |  


 


 
האם את/ה מעשן ?        
 
סובל/ת מלחץ דם גבוה?       
   
עבר/ת ניתוח לב פתוח?
    
האם במשפחתך היו מקרי 
 חסימות כלי דם ? 
       
   
האם הינך סובל/ת מיתר 
שומנים וכולסטרול בדם?
 
 האם הינך חולה סוכרת?
 

ענית בחיוב על אחת השאלות? 
הינך נמצא בסיכון ! קרא על 
מחלות כלי דם חסימתיות

 
מומחה בכירורגית כלי דם
 

מעבדת כלי דם

מידע טיפולי
 

 
 
מעבדה זו מיועדת לבדיקת כלי הדם בגופינו.טכניקת הבדיקה מבוססת על אולטרה-סאונד ועל מכשיר הדופלאר (אף הוא אולטרה-סאונד) המעבדה מסוגלת למצוא פטולוגיות בכל כלי הדם כמעט, בגופינו. עיקר בדיקות המעבדה מתרכזות בעורקי הצוואר, עורקי הידיים, אבי העורקים, עורקי המעי והכליות   והעורקים בגפיים התחתונות. בנוסף, המעבדה מאתרת חסימות ורידיות בצוואר, בידיים, בבטן, ובגפיים תחתונות.(DVT) כל טכניקת הבדיקה היא לא חודרנית וכאמור מבוססת על טכניקת האולטרא-סאונד והדופלאר.

מה ההתויות לבדיקות?
  1. עורקי הצואר (עורקי הקרוטיס והורטברליס)- עורקים אלו מוליכים דם למח. ב30-40% ממקרי אירועים מוחיים , נגרמים מתסחיפים שמקורם מהצרויות הנוצרות בעורקי הצוואר. הבדיקה מראה את אחוזי החסימה בדייקנות של 96% ויכולה לאתר את הגורם לארוע מוחי או להתריע על סיכון פוטנציאלי לארוע מוחי, בעיקר בחולים בהם יש סיפור משפחתי למחלות כלי דם או חולים בסיכון כגון חולים מעל גיל 50, סוכרתיים, יתר לחץ דם, יתר כולסטרול ושומנים ומעשנים. כאשר ההצרויות מעל ל 70%, קיימת התויה לטיפול ניתוחי ע"י כיר' כלי דם.
  2. עורקי הידיים-במקרים של הבדלים בלחץ דם בין שתי הידיים, קיים חשד לחסימת העורק התת בריחי. חסימת העורק התת בריחי יכולה לגרום לסחרחורת עקב גניבת דם מעורק ורטברלי המוליך דם למח על מנת לעקוף את החסימה בעורק התת-בריחי.
  3. אבי העורקים- מטרת בדיקת הדופלקס באזור זה, בבטן,הוא לגלות התרחבות של אבי העורקים, מצב זה נקרא מפרצת.(אנאוריזמה בלעז). במידה ואבי העורקים מתרחב מעל 5 סמ' יש לבצע ניתוח מחשש לקרע באבי העורקים. במידה וקיימת הרחבה קלה ניתן לעקוב בעזרת המעבדה כל 6 חודשים על קצב הגידול.
  4. עורקי הכליות-בדיקת הדופלקס מגלה הצרויות בעורקים אלו, העלולות לגרום לעליית לחץ דם ולכשל כלייתי. במקרה וקיימות הצרויות ניתן כיום לפותחן ע"י צנתור  והרחבה ע"י בלון עם או בלי החדרת תומכן.(סטנט)
  5. עורקי המעי-בדיקת הדופלקס במקרה זה יכולה לאתר הצרויות בעורקים אלו ולפותחן ע"י בלון או ניתוח. חסימות עורקים אלו יכולות לגרום לכאבי בטן, ירידה קשה במשקל עד נמק של המעי.
  6. עורקי הגפיים-טכניקת הבדיקה בעורקי הגפיים יכולה להתבסס ע"י ראיית העורקים ומדידת מהירות הזרימה- דהיינו, בדיקת הדופלקס. אך על מנת לראות את חומרת הממצא הבדיקה מתבצעת במנוחה ולאחר מאמץ תוך מדידת לחצי הדם בסגמנטים שונים ברגליים בעזרת מכשיר הדופלאר. חסימות בעורקי הרגליים גורמות להפרעה בהליכה, בתמונה הנקראת צליעה לסירוגין  מצב זה עשוי להחמיר עד לכאבי מנוחה, כיבים ונמק באצבעות. הבדיקה חשובה בעיקר לחולי סכרת ולחולים עם חסימות נוספות בגופם עם קשיים בהליכה בצורת צליעה לסרוגין.
  7. בדיקת ורידים-
  • ורידי גפיים תחתונות:בדיקה זו מראה את תפקוד הורידים העמוקים והשטחיים ומגלה חסימות בורידים אלו פקקת עמוקה (D.V.T) או שטחית (S.V.T). פקקת עמוקה בעיקר מסכנת חיים עקב סיכון לנתק של חלק מהקריש ונדידתו לתוך הריאות. אבחון של מצב זה מחייב אשפוז דחוף וטיפול נוגד קרישה!       
  • ורידי הצוואר, הידיים והבטן-בדיקת הדופלקס מראה במידה וורידים אלו פועלים היטב ללא פקקות ורידים. בנוסף משמשת כהכנה ובדיקת הורידים לשם שימושם כמעקפים עורקיים במקרי הצורך בניתוחי מעקפים.
בסיכום:                                                                                                                       
מעבדת כלי הדם באמצעים בלתי חודרניים ע"י שימוש בטכניקות האולטרא-סאונד והדופלאר בטכנולוגיות המתקדמות של היום יכולות לאתר מצבים פטולוגיים בעורקי ובורידי הגוף העלולים לסכן חיים ולטפל בהם במועד. המלצה מעל גיל 50-60 לחולים עם סיפור משפחתי של מחלות כלי דם או עם יתר לחץ דם, סכרת, כולסטרול גבוה ועישון לעבור בדיקות אלו.

  
   
[למעלה]